Bağımsız geliştiricilerin yaratıcılığı sınır tanımıyor. Steam’de yakında çıkacak olan Game Quest: The Backlog Battler, oyuncuların yıllardır ertelediği, indirimlerde alıp bir türlü başlamadığı oyunları fiziksel birer düşmana dönüştürüyor. Oyunun temel fikri şu soruya dayanıyor: “Hiç oynamadığın oyunlar sana saldırabilseydi ne olurdu?”
Oynanış: Kütüphanenin Sana Saldırması
Game Quest: The Backlog Battler, bir arcade hack & slash oyunu. Oyuncu, sadık klavye ve faresiyle sadece hiç oynamadığı (veya iki saatin altında oynadığı) oyunlarla savaşıyor. Ne kadar çok para verdiyseniz, o oyun size o kadar fazla hasar veriyor. Bu mekanik, gerçek hayatta boşa harcanan paranın pişmanlığını eğlenceli bir şekilde oyunun içine taşıyor.
Farklı düşman türleri de mevcut:
- Uçan düşmanlar, yüksek Metacritic puanlı oyunları temsil ediyor.
- Platforma özel oyunlar, DLC’ler ve hatta kontrolcü destekli oyunlar da farklı saldırı stilleriyle karşınıza çıkıyor.
Ayrıca arkadaşlarınızın Steam kütüphanesindeki oynamadığı oyunlarla da savaşabiliyorsunuz. Yani bir yandan kendi backlog’unuzla yüzleşirken, diğer yandan sevdiklerinizin oyun borçları da size düşman olabiliyor.
Nasıl Çalışıyor?
Oyun, Steam profilindeki “Oyun Detayları”nın herkese açık olmasını gerektiriyor. Ayarlardan (Profil → Profili Düzenle → Gizlilik Ayarları → Oyun Detayları) bu seçeneği açtıktan sonra Game Quest, sizin ve arkadaşlarınızın kütüphanelerini tarayıp hiç oynanmamış veya yeterli süre oynanmamış oyunları düşman havuzuna ekliyor. İlk yüklemeden sonra gizlilik ayarlarınızı tekrar gizliye çevirebiliyorsunuz.
Oyun, dalgalar halinde gelen düşmanlarla başlıyor ve sonunda “ölümsüz elit” olarak nitelendirilen, hiç açılmamış oyunlarla dolu bir final boss mücadelesine çıkıyor.
Çıkış Tarihi ve Platform
Game Quest: The Backlog Battler’ın Steam’de henüz erişilebilir değil. Planlanan çıkış tarihi 2026 olarak belirtilmiş. Şu an için fiyat bilgisi paylaşılmamış, ancak oyun istek listesine eklenebiliyor.
Mizah ve Pişmanlığın Harmanı
Bağımsız geliştiricilerin son dönemdeki en yaratıcı fikirlerinden biri olan Game Quest, oyuncuların kendileriyle dalga geçmesine ve aynı zamanda Steam kütüphanelerindeki “ölü yatırımları”nı eğlenceli bir şekilde hatırlamasına olanak tanıyor.
Bir kullanıcının dediği gibi: “Benim oyunlar toplanıp beni bayıltana kadar döver.” Gerçekten de indirim dönemlerinde alınıp bir kere bile açılmayan onlarca oyun, bu oyunda dev birer düşman olarak karşınıza çıkacak.
Oyunun tek dezavantajı, gizlilik ayarlarını değiştirmeyi gerektirmesi olabilir; ancak geliştirici bunu açıkça belirtmiş ve oyuncuların sonradan tekrar gizleyebileceğini eklemiş. Bu şeffaflık takdire şayan.
Peki sizce bu fikir, bir oyunu sadece “almak” ile “oynamak” arasındaki uçurumu eğlenceli bir metafora dönüştürebilir mi, yoksa sadece kısa ömürlü bir internet şakası olarak mı kalır? Yorumlarınızı bekliyoruz.